Katten
Prachtige poezen & knappe katers
Iedere dag zien wij prachtige poezen en knappe katers om ze te behandelen en gezond te houden. Katten en honden zijn dan wel allebei de meest geliefde huisdieren, echter zouden zij bijna niet méér van elkaar kunnen verschillen en vereisen katten dan ook een speciale manier om mee om te gaan. Hier zijn wij ons erg van bewust en hebben onze kliniek daarom speciaal catfriendly ingericht, om de katten zo goed mogelijk te behandelen en ze zo min mogelijk stress te laten ervaren hebben. Kortom uw kat is van harte welkom bij ons voor een goede ondersteuning bij de gezondheid en zal catfriendly worden behandeld!
Direct een afspraak maken
Hoera, een nieuwe, kleine kitten!
Als u de nieuwe eigenaar bent van een lieve, kleine kitten, komt er in het begin veel op u af. Keuzes over vaccinaties, verschillende voeding, het ontwormen en ontvlooien en andere kwesties wat betreft verzorging; Wij helpen u er graag bij! Kom snel langs met uw kitten om kennis te maken, zodat wij de algehele gezondheid kunnen nakijken en u over voorgaande aspecten kunnen adviseren.
Steriliseren van de poes
De kitten wordt ouder en is een poes geworden. Het verschilt wanneer een poes voor het eerst krols wordt, meestal is dit tussen de 5 en 12 maanden leeftijd. Krolsheid kenmerkt zich bij poezen door het overdreven omhoog doen van de kont/staart bij aanraking, onrustig en luidruchtig gedrag en soms het in huis gaan plassen.
Wilt u deze krolsheid voorkomen of een eventueel nestje kittens voorkomen, kunt u uw poes laten steriliseren. Andere voordelen bij sterilisatie van uw poes is dat zij geen baarmoederontsteking kan krijgen, minder kans heeft op melkkliertumoren en het gedrag positief kan veranderen. Wij adviseren om dit te laten doen vanaf een leeftijd van ongeveer 7-8 maanden, omdat de poes dan volledig ontwikkeld is en de voordelen van de hormonale ontwikkeling zijn werking hebben gedaan.
Echter is het verschillend per poes en zou de sterilisatie ook eerder kunnen plaatsvinden, als de poes al vroeg krols is en vaak buiten komt. Bij de sterilisatie wordt er een kleine snede in de buik gemaakt, waarbij de eierstokken worden afgebonden en verwijderd. Na het hechten is de operatie klaar en zullen wij uw poes goed ondersteunen bij het wakker worden. Het is daarna belangrijk dat uw poes gedurende 10 dagen niet aan de wond komt.
Castreren van de kat
Als de schattige kitten een kater is geworden, is hij al vrij jong geslachtsrijp, namelijk ongeveer vanaf 5-6 maanden.
Vanaf dit moment kunnen zij de neiging krijgen overal tegenaan te plassen (sproeien) en weg te lopen (minder huiselijk te zijn). Daarbij kunnen ze agressief zijn naar andere katers en meer kans hebben op vechtwonden. Wij adviseren u dan ook om uw kater te laten castreren, wanneer hij volledig ontwikkeld is, op ongeveer 6 maanden leeftijd.
Bij de castratie wordt uw kat onder narcose gebracht en worden er vervolgens twee kleinde snedes over beide testikels gemaakt, waarbij de testikels worden verwijderd.
Na het netjes hechten van de wond, zullen wij uw kat van een goede post-operatieve zorg voorzien. Als alles goed gaat mag uw kat dezelfde dag weer naar huis.
Spinnende seniorenkat
De jaarlijkse gezondheidscontrole is zeker bij de seniorenkat van belang, omdat eventuele kwaaltjes of lichamelijke problemen dan in een vroeg stadium wordt herkend en uw kat een nog langere levensverwachting zal hebben. Een kat wordt een senior genoemd vanaf 8 jaar leeftijd.
Er kunnen zich dan allerlei verschillende klachten voordoen, zoals gebitsproblemen, ingegroeide nagels, artrose, braken, diarree, knobbeltjes, haaruitval of een verslechterde nierfunctie. Het is belangrijk om extra goed te letten op het eet- en drinkpatroon en plasgedrag van uw seniorenkat en direct te bellen als u hier vragen over heeft!
Wij willen dat uw seniorenkat nog lang spinnend door het leven gaat.
Afscheid nemen
Tijdens de laatste fase van het leven van uw huisdier is goede zorg van groot belang. Om uw oude rakker zo min mogelijk te laten lijden en hem/haar te voorzien van veel aandacht en steun is belangrijk om nog zo lang mogelijk te laten genieten van het leven.
Wanneer er sprake is van uitzichtloos lijden, dan kan in overleg met de dierenarts besloten worden tot euthanasie. Het in laten slapen van uw huisdier blijft een moeilijke keuze, het zal enkel na goed overleg gebeuren en als er geen andere goede mogelijkheden meer zijn. Het gebeurt altijd in alle rust en kalmte en u kunt rustig afscheid nemen, wanneer uw huisdier wordt ingeslapen.
Het is ook mogelijk om uw huisdier bij u thuis in te laten slapen. Uw huisdier zal eerst een slaapmiddel krijgen, waardoor het zich ontspant en in slaap valt. Wanneer het dier rustig slaapt geven we een narcosemiddel, waardoor het dier rustig inslaapt. Wij wensen u veel sterkte en kracht bij deze moeilijke keuze.